Wednesday, September 16, 2015

Nasi beriani guna pressure cooker

Assalam...

Selamat Hari Malaysia!!!
Orang lain pergi berhimpun sy tumpang tengok saje...berhimpun dalam dapur lagi best hehee..

Kitorang baru ja beli pressure cooker idaman lama dah..tapi bukan noxxa la...beli brand philips ja..so jap tadi try masak nasi beriani..alhamdulillah ok..takde safron so pakai minyak carotin dan minyak tu kasi kuning sikit itu beriani :)

Lauknya adalah kurma ayam.

Resipi beriani sy ambil dr blog ni :
http://jewelpie.com/nasi-briyani-in-20-minutes-using-pressure-cooker/

Resipi kurma guna je memana online cuma tips my mom kalau masak kurma suruh lebihkan bawang putih..jangan la terlebih2..macam masak kari tapi bawang putih nya lebihkan 4 5 ulas camtu..bukan kuntum beso tu tau..kene try and error..pastu suka tambah jintan manis jintan putih n ketumbar.. sukatan jintan manis 1sdt, jintan putih 1/2 sdt dan ketumbar 1sdt gitu utk 1/2ekor ayam..
Ingat..kene ejas try dulu ;)

Selamat mencuba..


No comments:

Post a Comment